Herman Bang Selskabet

Herman Bang Selskabet blev stiftet den 20. september 2018 i stationsbyen Skørping, som den kendte forfatter havde en særlig tilknytning til. Her nogle brudstykker om Herman Bang og Skørping.

Herman Bang og stationsbyen Skørping

I 1896 fik stationsbyen Skørping fint besøg, da forfatteren Herman Bang første gang indlogerede sig på Fru Lunds Pensionat, der var indrettet i skovriderboligen på Jægerborgvej i byens sydøstlige udkant lige op til Rold Skov. Herman Bang har desværre ikke selv skrevet meget om sine ophold i Skørping. I et brev til vennen Christian Houmark, der var journalist ved Aalborg Amtstidende skriver han kort og godt i juni 1896: ”Jeg bor her i Skørping i Fru Lunds lille Sommer-Pensionat”, men heldigvis har Christian Houmark, der besøgte Herman Bang flere gange under opholdene i Skørping, skrevet en del, hvilket giver et godt tidsbillede af livet i et pensionat: ”…Bangs Værelse, det var meget lille, saa lille, at Sengen maatte staa paa skraa, hans Skrivebord var et gammeldags Spillebord…Det var blevet hen under Aften, Aftensmaden, skaaret Smørrebrød og en halv Flaske Hvidtøl og to Kopper opskænket The, var baaret ind af Fru Lund, som skyndte sig ud af Hensyn til de andre Pensionærer. Hun lignede, syntes Jeg, en af Bangs Kvinde-Skikkelser…Haven var en lille Stump Jord beplantet med Stedmoderblomster, et enkelt magert Syrentræ stod foran Lysthuset, ellers var der blege Roser og Lavendler”.

Skørping var måske Herman Bangs inspirationskilde

Hovedinspirationen til romanen ”Ludvigsbakke” er dog ikke hentet i Skørping. Handlingen er henlagt til København og Horsens, hvor Herman Bang boede som barn, og til godset Rodvigsballe nord for Brædstrup, som i romanen er omdøbt til ”Ludvigsbakke”. Herman Bangs vel nok mest berømte og læste roman, ”Ved Vejen”, handler derimod om livet i en lille stationsby, hvilket udmærket kunne have været Skørping, men bogen er skrevet 10 år, før han første gang indlogerede sig på fru Lunds Pensionat. Men det var måske alligevel her, han fik inspiration til bogen i løbet af et kort ophold på perronen.

Det fortælles nemlig, at Herman Bang på en togrejse mellem Randers og Aalborg fra sin kupé fik øje på et blegt og sørgmodigt kvindeansigt, mens toget gjorde et kort opholde på en mindre station. Det satte gang i fantasien, for hvorfor havde pigen dette melankolske ansigtsudtryk. Pigen blev til hovedpersonen Kathinka Bay i romanen ”Ved Vejen”, der blomstrer op, da hun forelsker sig i husvennen, og sygner hen, da hun ikke tør følge sine følelser. Når man i dag ser Skørping Station, kan man godt forestille sig, at det var netop her, han lod sig inspirere, selvom der er 11 stationer og 6 trinbrætter på strækningen, som sikkert også gerne vil have æren af at have givet Bang idéen til bogen.

Herman Bang_DP037783
Herman Bang_ke001793

Herman Bang fotograferet i Skørping marts 1897 i Ingeborg Hansens atelier.

Herman Bang fotograferet udenfor enkeskovriderinde fru Lunds sommerpensionat på Jægersborgvej i Skørping.
Herman Bang fotograferet ved havepavillonen på Skørping Kro.